TUJUAN BELI RUMAH ?

Photo by cottonbro on Pexels.com

TUJUAN BELI RUMAH.

▪︎1. Kenapa nak beli?
Nak beli duduk sendiri, asalkan happy, mana-mana pun OK.

▪︎Tapi kalau beli ada intention untuk investment, pastikan rumah di beli tu within market value dan ada potential untuk naik. Cari tempat yang ada potential.

▪︎2. Harga beli sesuai dengan gaji.
Baru setahun kerja gaji tak sampai RM3k jangan sesekali nak beli penthouse pula. Perumpamaan nya.

▪︎ Sila lah cari yg sesuai . Jangan max up kan loan sampai habis. Katalah rumah RM200k. Instalment dalam RM1000 sebulan. Hutang tak boleh lebih 70% gaji. Jadi kalau gaji RM3000, jumpah hutang tak boleh lebih RM2100.

▪︎Jadi ok lah kan instalment RM1000. Ada lah boleh bernafas lagi.

  1. Jangan sembunyi fakta PENDAPATAN DAN HUTANG . Mesti bagitahu info yang benar kepada ejen. Asas maklumat yang di minta sama menurut ‘template’/kaedah kiraan Layak Loan Bank.

▪︎Kita nak tahu supaya macam mana nak buat supaya impian nak beli rumah tu tercapai. Jadi, bila ditanya beberapa soalan daripada Ejen. Sila beri kerjasama awal.

▪︎4. Pilih dengan betul dan nilaikan. Betul ataupun tidak apa yang Ejen sampai kan..

▪︎Datang lihat 2-3 rumah yang betul-betul berkenan.

▪︎ Check dulu sekolah dekat ke tak.

▪︎ Nak pergi kerja berapa minit.

▪︎ Ada tak LRT dekat. Tengok jugak kalau kau beli apartment rumah tu dah ada *strata title ke belum. Kalau still master title, developer tu wujud ke tak lagi.

▪︎Ha.. sebab tu disarankan berkawan dengan ejen. Contoh macam ejen yang tolong check kan dulu.

▪︎5. Jangan nak makan sangat cerita beli rumah RM0 /= modal kalau beli rumah subsale ni. Ye, deposit maybe boleh pusing-pusing. Tapi ada lagi lain nak kena bayar.

▪︎Legal fee, loan legal fee, MOT, valuation, disbursement fee. Macam-macam lagi lah.

▪︎Jadi mula menabung. Dah boleh cuba try lah menabung sediakan depo rumah. 15% kena ada.

▪︎6. Dah ready, buat tindakan. Jom jalan!

▪︎ Faham ke Faham.

▪︎Kredit: Tajul Rijal Annuar
Senior Real Estate Agent.

Published by Rahim Helmee Awang

Registered Real Estate Negotiator , under MEDINA PROPERTIES Real Estate Agency. Holdings REN32649. Profesional Service in assist client BUY & SELL Properties.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: