IMPAK PENURUNAN OPR

OPR TURUN . APA FAEDAH UNTUK PEMBELI RUMAH?

BOLEH RUJUK ILUSTRASI UNTUK MUDAHKAN KEFAHAMAN KAWAN2
.
Semalam PM umum PKPP di lanjutkan ke 31 Disember, 2020. Pada Julai 2020 yang lalu,Bank Negara Malaysia (BNM) telah mengumumkan OPR diturunkan sebanyak 25 mata asas yang menjadikan aras OPR baharu menjadi 1.75%. Aras paling terendah semenjak tahun 2008!
.
Kalau ikut rekod, berikut perbezaan OPR untuk tahun 2020.

22 Jan 2020: -0.25
03 Mar 2020: -0.25
05 May 2020: -0.50
07 Jul 2020: -0.25
.
So, tahun ini sahaja, 4 kali OPR telah disemak semula oleh BNM.
.
Sebelum ni, bila last OPR turun hampir berturut2? Jawapannya, semasa recession 2008/2009 dulu. Dan kadar OPR yang telah diturunkan biasanya akan kekal selama setahun.
.
So, pernah tak kita terfikir di benak kepala kita, asal recession je, OPR turun, asal OPR turun je recession. Kenapa jadi macam ni?
.
First kena faham dulu, apa benda OPR ni? OPR ni stand for Overnight Policy Rate.

Ahhh sudah..apa benda pulak overnight2 ni🤦🏻‍♂️
.
Saya pun bukan lah pandai sangat. Tapi satu benda je saya nak bagitau korang. Korang rasa2 bank2 kita ni semua kaya tak?

Mesti ada yg cakap “mesti lah kaya, ramai orang simpan duit dalam bank kot”.
.
Ok..betul juga tu. Tapi sebenarnya…bank pun macam kita juga.
.
Kadang2 kaya..
Kadang2 sesak jugak.
.
Tang bilanya sesak? Saya bagi contoh:

Bila kita simpan duit dalam bank.
Bank guna duit kita buat bagi pinjaman ke orang lain.
.
Tiba2 kita nak keluarkan semua duit kita dalam bank.
Disebabkan duit kita dah bagi orang lain pinjam. Mana cukup cash kat bank!
.
Maka bank pun call bank2 lain nak pinjam duit sekejap. Besok ganti balik.
Bank2 yang ada duit pun bagi lah pinjam.
.
Bila dah bagi pinjam, ingat pinjam free ke?
Nama pun business. So, kena lah ada cas faedah sikit.
.
Faedah pinjaman antara bank ni lah yang dipanggil OPR.
Dan OPR ni di control oleh BNM.
.
Bila OPR ni menurun, kos pinjaman antara bank pun turun.
.
Bila kos pinjaman antara bank turun, biasanya kadar asas faedah loan yg kita pinjam dengan bank pun turun.
.
Bila kadar asas loan turun, bayaran bulanan loan kita ke bank pun menurun.
.
Bila bayaran bulanan loan kita ke bank berkurang. Kita pun ada extra cash dekat tangan kita!
.
So, apa kaitan OPR dengan recession?

Biasanya bila terjadi nye recession, bermakna kita mengahadapi kemelesetan ekonomi.
.
Untuk memulihkan ekonomi. Kita memerlukan more capital in the market untuk mengerakkan semula ekonomi.
.
Antara cara untuk mengerakkan ekonomi adalah meningkatkan buying power di kalangan consumer / rakyat.
.
Macam mana nak meningkatkan buying power dikalangan rakyat?
.
Jawapannya, rakyat perlu ada extra cash in hand.
.
Bila rakyat ada more cash, maka rakyat pun boleh mampu untuk berbelanja seperti biasa walaupun keadaan ekonomi tidak berapa baik.
.
Mana datangnya extra cash ni? Macam saya cakap tadi. Semuanya datang daripada bayaran bulanan loan kita ke bank yang dah berkurang.
.
Kalau sebelum En. Ahmad bayar ansuran rumah RM1,500 sebulan. Disebabkan OPR dah turun. Sekarang En. Ahmad just kena bayar RM 1,300 je sebulan.

(Ini anggaran saya sahaja. By the end ia bergantung kepada amount yang bank masing2 akan umum).
.
So, sekarang dah ada extra cash RM200 sebulan (RM1,500 tolak RM 1,300).

Note: Hanya Floating Interest Rate loan je yang akan dapat benefit ni. Contohnya loan rumah. Untuk Fixed interest loan tidak akan ada kesan apa2. Apa contoh Fixed Interest loan? Paling mudah, loan kereta.
.
Tu baru En. Ahmad sorang yg ada extra cash RM200. Bayangkan, ada 1juta lagi rakyat Malaysia ada extra cash yang sama dengan En. Ahmad? Kan ke dah ada RM200juta extra capital in the market setiap bulan!
.
Dengan RM200juta ni lah akan bantu untuk jana kembali ekonomi negara kita.
.
Dalam masa yang sama. Saya nak bagitau fakta ni jugak. Korang tau tak, semalam berita ada mengumumkan:

😣Ekonomi negara hanya pulih sepenuhnya akhir tahun depan.
😣Air Asia mengumumkan kerugina bersih RM 953 juta
😣Sektor pelancongan dijangka akan pulih sepenuhnya dalam masa 4 tahun dari sekarang. Sedangkan sebelum ni sektor pelancongan menyumbang lebih kurang RM80billion setahun kepada pertumbuhan ekonomi negara!
.
Atas semua fakta di atas. Nak tak nak. Kita kena akui. Keadaan ekonomi negara kita sekarang berada dalam keadaan yang sangat mencabar.
.
So, kawan2. Tunggu je lah surat makluman dari bank masing2 ye untuk tahu berapa amount bayaran ansuran loan yang baru ye (ada yang boleh check online je).
.
Moga dengan extra cash yg ada,kita boleh sama2 membangunkan kembali ekonomi negara kita.
Boleh jgk tengok ape manfaat OPR ni untuk kite di ilustrasi yg As tnjuk ni.
.
Kalau bukan kita yang nak bantu. Siapa lagi kan?
.
Moga bermanfaat😉
.
Credit : ir abdul rahman bahasa

C&p

– rahimhartanah

– InformasiHartanah

Published by Rahim Helmee Awang

Registered Real Estate Negotiator , under MEDINA PROPERTIES Real Estate Agency. Holdings REN32649. Profesional Service in assist client BUY & SELL Properties.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: