PERJALANAN URUSNIAGA HARTANAH

Kenapa urusan jual beli rumah sangat kompleks ?


.
Ada banyak pihak yang terlibat, contohnya:

  1. Lawyer side buyer
  2. Lawyer side owner
  3. Lawyer loan
  4. Developer office
  5. Pejabat tanah
  6. Valuer
    .
    Nak tunggu sampai dapat kunci adalah satu perjalanan yang panjang.
    .
    Kecuali kes yang dah siap ready strata, freehold, owner tiada hutang bank, tiada tunggakan…
    .
    Jika kes seperti:
  7. Leasehold,
  8. rizab melayu,
  9. low cost,
  10. strata belum siap,
  11. master title,
  12. developer bankrupt,
  13. tunggakan maintenance owner banyak,
  14. owner adalah syarikat
  15. Double transfer
  16. Owner meninggal
    .
    Memang akan makan masa,…. Jangan tanya bila tarikh selesai semua… Memang takde jawapan, boleh estimate saje.
    .
    Jangan la compare dengan rumah jiran beli, kenapa jiran beli dah settle awal. Bila di check rupanya rumah jiran owner dah siap buat strata, hutang bank dah habis bayar semua.
    .
    Jika beli dengan owner yang syarikat, proses mesti lagi lama, tak sama dengan owner individu.
    .
    Owner individu boleh budi bicara lagi, owner syarikat perlu ikut semuanya bulat-bulat.
    .
    Setiap perjalanan kes tu terpaksa lalui banyak department sebelum sampai ke tangan ahli lembaga.
    .
    Ahli lembaga pula biasanya ada lebih dari seorang. Jika ada yang tak hadir masih tak cukup sign.
    .
    Sebagai pembeli, jika anda beli rumah subsales di Malaysia, tak kisah la lokasinya hot sekali pun, anda kena standby dari segi mental juga.
    .
    Di tambah pula tahun ni 2 bulan covid, 2 bulan tu dah cukup untuk menggangu keseluruhan proses.
    .
    3 bulan tempoh yang dalam agreement tu tak semestinya hanya dari tarikh sign snp ye.
    .
    Kes to kes, boleh jadi 3 bulan start selepas developer sign borang direct transfer.
    .
    Jadi pembeli akan mula cakap semua orang salah, sebab urusan melibatkan banyak pihak.
    .
    Lagi sekali saya tekan kan, beli rumah subsales dalam Malaysia kena kuat mental, banyak bersabar.
    .
    Kerja ren sebenarnya hanya takat sign snp je, lepas pada tu memang ren tiada apa-apa kuasa nak cepatkan proses, kecuali update status kes saje. Jadi hargai la ren anda, jangan di letak 100% kesalahan tuh pada dia.
    .
    Benda bernilai, memang susah dapat. Nothing is perfect

Luqman Abd Rahim
The Heavy Metal Pie

Published by Rahim Helmee Awang

Registered Real Estate Negotiator , under MEDINA PROPERTIES Real Estate Agency. Holdings REN32649. Profesional Service in assist client BUY & SELL Properties.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: