Artikel

  • Hartanah

Advertisement

ARTIKEL

CARA STRUKTUR HUTANG DENGAN BANK

A. Pinjaman Peribadi 25k (baki pinjaman RM8100 dgn tunggakan 7 bulan setelah diberhentikan kerja, company tutup) B. Akaun simpanan “Bank A” di bekukan(Court Garnishee Order) apabila mahu membuat bayaran melalui interbank giro drpd “Bank A” ke “Bank B” ( Pengajaran – Bayar pakai deposit machine di bank pemiutang untuk elak dikesan dimana duit kita disimpan)Continue reading “CARA STRUKTUR HUTANG DENGAN BANK”

KISAH BENAR : LELONG HARTANAH

Kisah Benar – SAKIT KANSER PUNCA SHOPLOT TEMPAT BERNIAGA RESTORAN KENA LELONG Saya, Tuan Mohd Laurel Mercado ingin berkongsi tragedi sedih tentang kisah tuan kedai yg di Lelong bulan lalu dengan penuh muslihat oleh pihak Bank & Lawyer pada awal bulan August, saya mendapat wasap dari seorang ejen hartanah dan menceritakan isu ini pada saya,Continue reading “KISAH BENAR : LELONG HARTANAH”

BEZA ANTARA PECAH BAHAGIAN DAN PECAH SEMPADAN

Ramai yang masih keliru tentang beza antara PECAH BAHAGIAN dan PECAH SEMPADAN. Peguam Hartanah pun ada sesetengahnya masih keliru. Mari saya explain balik. Supaya lebih faham. Pecah Bahagian: Satu tanah ada 3 pemilik bersama. Masing-masing memiliki 1/3 bahagian. Apabila buat pecah bahagian, setiap pemilik bersama masing-masing akan dapat geran baru 1/1 bahagian atas nama masing-masing.Continue reading “BEZA ANTARA PECAH BAHAGIAN DAN PECAH SEMPADAN”

PERJALANAN URUSNIAGA HARTANAH

Kenapa urusan jual beli rumah sangat kompleks ? .Ada banyak pihak yang terlibat, contohnya: Lawyer side buyer Lawyer side owner Lawyer loan Developer office Pejabat tanah Valuer.Nak tunggu sampai dapat kunci adalah satu perjalanan yang panjang..Kecuali kes yang dah siap ready strata, freehold, owner tiada hutang bank, tiada tunggakan….Jika kes seperti: Leasehold, rizab melayu, lowContinue reading “PERJALANAN URUSNIAGA HARTANAH”

MEMUDAHKAN URUSAN BANYAK PIHAK

Urusan jual rumah atau pun beli rumah, bukan lah hanya melibatkan pemilik rumah dan pembeli rumah sahaja. Urusan jual beli rumah juga melibatkan beberapa pihak. Di antara nya adalah Banker, Lawyers, Pihak Berkuasa tempatan dan banyak lagi. Bukan setakat jual beli begitu sahaja, integriti di dalam sebarang urusan juga perlu di kawal selia. Maksud nya,Continue reading “MEMUDAHKAN URUSAN BANYAK PIHAK”

INVESTMENT HARTANAH

Cerita masa depan.. “Tanam pokok durian hari ini , tidak akan berbuah pada keesokan harinya..” maksud investment property. CERITA 1• Di sesuatu lokasi, jika terdapat hotspot pelancongan yang menarik. Biasanya saya dan group komuniti akan search untuk cari homestay yang boleh muat ramai, tapi selesa. • Kemudian nya saya akan Google ” Homestay [nama lokasi]”Continue reading “INVESTMENT HARTANAH”

OPR dikekalkan pada 1.75 peratus | Harian Metro

Kuala Lumpur: Jawatankuasa Dasar Monetari (MPC) Bank Negara Malaysia (BNM) yang bermesyuarat hari ini, memutuskan untuk mengekalkan Kadar Dasar Semalaman (OPR) pada 1.75 peratus, terendah sejak dilaksanakan pada 2004. BNM dalam kenyataannya berkata, keadaan ekonomi global juga terus pulih dengan lebih banyak negara melaksanakan pengurangan langkah-langkah pembendungan pandemik Covid-19 serta sokongan dasar yang kukuh. “PembukaanContinue reading “OPR dikekalkan pada 1.75 peratus | Harian Metro”

1.3 SEMAK PRA KELAYAKAN LOAN

Sebelum bermulanya impian beli rumah. Semak dahulu pra kelayakan loan. Kebanyakan institusi pemberi pinjaman perumahan mahukan sekurang-kurangnya kurang daripada 70% D.S.R . Sebagai salah satu kayu pengukur kelayakan Loan, selain daripada score credit. Cuba kita lihat , dengan gaji bersih anda serta komitmen bulanan kredit kad serta jumlah hutang2 atau pun komitmen bayaran bulanan  yangContinue reading “1.3 SEMAK PRA KELAYAKAN LOAN”

Cadangan Tindakan Semasa OPR turun

Semoga kepada yang belum memiliki rumah sendiri dan masih menyewa, ambil lah peluang ini, untuk berbuat demikian. Jika masih kurang faham, tatacara pemilikan rumah sendiri , boleh lah hubungi, mana2 Ejen Hartanah Berdaftar dengan LPPEH , yang anda kenali dan percayai.Buat pra semakan kelayakan jumlah pinjaman yang sesuai dengan pendapatan anda serta yang sesuai denganContinue reading “Cadangan Tindakan Semasa OPR turun”

Property Agent

Ketahuilah Peranan Dan Cara-Cara Untuk Membezakan Perunding Hartanah (REN) Dengan Ejen Hartanah (REA)! Perunding hartanah (REN) dan ejen hartanah (REA) ialah pakar-pakar profesional yang berkelayakan untuk bekerja dalam industri hartanah, dengan akreditasi berkenaan yang diperlukan. Pasaran hartanah Malaysia mempunyai persekitaran yang terkawal, namun ia juga sangat kompetitif. Betul, ciri-ciri terkawal tu berasal daripada campur tanganContinue reading “Property Agent”

Bina Rumah Atas Tanah Sendiri

Panduan Lengkap : Kalau nak miliki rumah yang unik dan berbeza dari orang lain, bolehlah baca panduan ni dan mengambil peluang untuk bina rumah atas tanah sendiri! Ada beberapa pilihan dalam memiliki hartanah termasuklah beli rumah baru, beli rumah sub-sale, ataupun beli rumah lelong. Apa persamaan antara ketiga-tiga kategori di atas? Jawapannya, kesemuanya adalah rumahContinue reading “Bina Rumah Atas Tanah Sendiri”

Pilihan Pembayaran Dalam Talian Oleh Rakyat Malaysia

Pembayaran tanpa tunai atau pun “cashless” di Malaysia semakin melalui proses penambahbaikan. Beberapa proses di laksanakan secara berperingkat dan sistematik. Bermula daripada sistem pembayaran di toll dan juga pembayaran ketika menaiki sistem pengangkutan awam kendalian Rangkaian Sistem Pengangkutan RAPID. Sistem pengangkutan eHailing juga, sentiasa memberi galakan potongan diskaun dan sebagainya, jika membayar menggunakan sistem eWalletContinue reading “Pilihan Pembayaran Dalam Talian Oleh Rakyat Malaysia”

PANDUAN BELI RUMAH PERTAMA: PART 1.

Ada pelbagai perkara perlu diberi kan perhatian dan ambil tahu, jika ingin beli rumah. Terutamanya buat yang pertama kali. Ataupun untuk persediaan di masa akan datang. Untuk Artikel PANDUAN BELI RUMAH PERTAMA: PART 1 ni, kita mulakan dengan tajuk berikut : PART 1 : PROFIL KEWANGAN ■ PROFIL KEWANGAN Senaraikan Pendapatan (Income)● Pendapatan tetap● PendapatanContinue reading “PANDUAN BELI RUMAH PERTAMA: PART 1.”

MORA TORIUM PLAN by Cik Asma Dani

Selamat petang! Esok dah masuk bulan 9/2020Bulan 10 ni ada yang dah tamat moratorium korang. meh lah baca. Mungkin berguna untuk kawan – kawan fb Asma yang masih tercari-cari, macam mana nak uruskan duit Moratarium tu. Ada banyak cara sebenarnya, tapi Asma cerita 5 dulu. Ini antara cadangan yang Asma sangat galakkan: 1.𝘽𝙖𝙮𝙖𝙧 𝙆𝙖𝙙 𝙆𝙧𝙚𝙙𝙞𝙩Continue reading “MORA TORIUM PLAN by Cik Asma Dani”

BUMI LOT DAN NON BUMI LOT

Perkongsian kali ni secara ringkas tentang perbezaan Bumi Lot dan Non-Bumi Lot. Mungkin ada yg sudah tahu, dan mungkin ada yg belum tahu. Bagi yg belum tahu, Bumi lot ni memang dikhaskan untuk bumiputera saja dan hanya bumiputera saja yg boleh beli. Jadi, yg bukan bumiputera tak boleh la nak beli. “Bolehkah saya menukarkan unitContinue reading “BUMI LOT DAN NON BUMI LOT”

IMPAK PENURUNAN OPR

OPR TURUN . APA FAEDAH UNTUK PEMBELI RUMAH? BOLEH RUJUK ILUSTRASI UNTUK MUDAHKAN KEFAHAMAN KAWAN2.Semalam PM umum PKPP di lanjutkan ke 31 Disember, 2020. Pada Julai 2020 yang lalu,Bank Negara Malaysia (BNM) telah mengumumkan OPR diturunkan sebanyak 25 mata asas yang menjadikan aras OPR baharu menjadi 1.75%. Aras paling terendah semenjak tahun 2008!.Kalau ikut rekod,Continue reading “IMPAK PENURUNAN OPR”

MRTT ATAU MLTT

Untuk manfaat semua. “SAYA NAK BELI RUMAH. MANA SATU NAK AMBIL? MRTT ATAU MLTT?“.Penerangan ringkas beza antara MRTT dan MLTT. Kedua2nye adalah perlindungan utk aset kita yang patut kita ambil tahu. Ramai yang tak faham bezanye tapi ramai yg berani berhutang utk beli rumah. Bila kita mohon pembiayaan, biasanye bank akan minta kita ambil MRTT.Continue reading “MRTT ATAU MLTT”

LEASEHOLD – 99 TAHUN PAJAKAN, SELEPAS TU ?

STATUS DAN KEDUDUKAN TANAH PAJAKAN 99 TAHUN Adakah selamat bagi seseorang membeli tanah pajakan 99 tahun? Tidak ada masalah bagi seseorang jika ingin membeli tanah berstatus pajakan 99 tahun asalkan tanah tersebut mempunyai geran individu yang berasingan dan bebas daripada sebarang bebanan. Namun begitu anda perlu tahu bahawa kebiasaannya tanah berstatus pajakan ini mempunyai sekatanContinue reading “LEASEHOLD – 99 TAHUN PAJAKAN, SELEPAS TU ?”

KENAPA LOAN TAK LULUS ?

🏢 Original Posting by Mr. Laurel Mercado – Facebook. KENAPA LOAN DECLINE ? CCRIS history Dalam tempoh setahun ni, kita pernah ada tunggakkan bayaran 2 bulan dan berlarutan selama 3bulan berturut2.. maksudnya kat CCRIS kita tu ada nombor 2 sebanyak 3x.. walaupun dah 0 sekarang, tapi “sejarah” tu masih terlihat jelas.. kadang2 kalau kita takContinue reading “KENAPA LOAN TAK LULUS ?”

SEMAK KELAYAKAN LOAN RUMAH.

Biasa nya ramai yang terbantut untuk beli Rumah. Walau pun pada awalnya bersemangat selepas tengok iklan jual Rumah Di MUDAH .MY . Samada tidak BERSEDIA dengan deposit Rumah mahupun yuran GUAMAN serta stem duti. Ramai juga yang loan Rumah Di tolak . Kenapa ? Apa2 pun, HUBUNGI lah dulu, Ejen Hartanah yang berdaftar Dan terlatih.Continue reading “SEMAK KELAYAKAN LOAN RUMAH.”

PEMBIAYAAN BELI RUMAH TAHUN 2020

Membeli rumah biasanya melibatkan permohonan pembiayaan atau gadai janji. Bagi pembeli bijak, pemilihan pembiayaan yang tepat merupakan langkah penting. Di sini kami kongsikan caranya! Bukan semua pembiayaan perumahan itu sama. Benar, mungkin kebanyakannya berkongsi ciri yang sama, namun ada yang mempunyai kelebihan tersendiri. Apa pun, pembiayaan yang terbaik adalah yang memenuhi keperluan anda. Besar kemungkinanContinue reading “PEMBIAYAAN BELI RUMAH TAHUN 2020”

PANDUAN BELI RUMAH PERTAMA

Ada orang kata susahnya beli rumah tetapi pelik tak kenapa ada orang boleh beli banyak rumah macam beli karipap sedangkan gaji anda dan gaji mereka sama sahaja? Mudah sahaja. Mereka tahu apa yang bank suka, jenis rumah yang berguna dan strategi yang ada. Mereka ada ilmu. Saya bongkarkan kepada anda rahsia ilmu-ilmu mereka. Buat ikutContinue reading “PANDUAN BELI RUMAH PERTAMA”

APA ITU DSR ?

1: Berapa banyak anda mampu bayar balik kepada bank? DSR adalah nisbah pendapatan hutang kepada pendapatan Anda. Anda akan tau berapa banyak yang anda mampu bayar balik hutang bank. Biasanya, jumlah pembayaran balik hutang tak boleh lebih 70% daripada pendapatan bersih . DSR maksimum juga berbeza bagi setiap bank yang ada. Tapi, ada cara nakContinue reading “APA ITU DSR ?”

CCRIS DALAM TALIAN

Bagaimana dapatkan laporan CCRIS tanpa Hadir ke BANK NEGARA ? IKUTI 3 LANGKAH BERIKUT : 01 : Muat Turun Borang Permohonan Di 02 : Lengkap kan borang permohonan dan sediakan semua dokumen. • SATU Salinan MYKAD (depan dan belakang) • SATU Salinan PASSPORT (Jika bukan warganegara) • DUA dokumen sokongan lain. (Contoh nya Lesen Memandu,Continue reading “CCRIS DALAM TALIAN”

ONLINE CCRIS REPORTS .

Obtain CCRIS report without coming to Bank Negara Malaysia. Complete 3 Steps : 01: Download the Application Forms at 02: Completed the application form, and provided relevant documents. • A photocopy of MYKAD both side. • or A photocopy of PASSPORT for non Malaysian. • And TWO SUPPORTING DOCUMENTS such as Driving License, Utility BillsContinue reading “ONLINE CCRIS REPORTS .”

APA ITU ‘MYFINANCING’ ?

EMPAT Langkah Mudah ‘MyFinancing’ Mobile App Daftar di Portal Permohonan Pembiayaan LPPSA: https://lms.lppsa.gov.my/JACCESS/portal/ Muat Turun Aplikasi Mudah Alih ‘MyFinancing’Google Play: https://play.google.com/store/apps/details?id=my.financing.loan.lppsaiOS App Store – https://apps.apple.com/my/app/lppsa-myfinancing/id1499313637 Daftar Pengguna di ‘MyFinancing’ Log Masuk menggunakan kata laluan yang didaftarkan MyFinancing MobileApp LPPSA See less

TUJUAN BELI RUMAH ?

TUJUAN BELI RUMAH. ▪︎1. Kenapa nak beli?Nak beli duduk sendiri, asalkan happy, mana-mana pun OK. ▪︎Tapi kalau beli ada intention untuk investment, pastikan rumah di beli tu within market value dan ada potential untuk naik. Cari tempat yang ada potential. ▪︎2. Harga beli sesuai dengan gaji.Baru setahun kerja gaji tak sampai RM3k jangan sesekali nakContinue reading “TUJUAN BELI RUMAH ?”

Syarat layak dapat BSH RM 480, Anak bawah 18 tahun

Syarat layak dapat BSH RM 480, Anak bawah 18 tahun Setelah hampir sembilan puluh hari menempuh ranjau onak duri ketika kerajaan mengumumkan perintah kawalan pergerakan (PKP) , Negara kini bakal berhadapan krisis ekonomi akibat penularan wabak Covid-19, semestinya ramai sektor yang terkesan dan sekaligus ramai pihak terjejas terutamanya dari segi kewangan. Oleh itu, pihak kerajaanContinue reading “Syarat layak dapat BSH RM 480, Anak bawah 18 tahun”

APARTMENT

APARTMENTAn apartment normally features basic facilities like a swimming pool and security. It has fewer facilities than a condominium. #INFORMASI_HARTANAH #rahimhartanah #RahimHelmeeProperties

TOP 10 DEVELOPERS ?

The Top 10 Property Developers In Malaysia 01) Eco World Development Group Berhad. 02) Gamuda Land. 03) IGB Berhad. 04) IOI Properties. 05) Mah Sing Group. 06) Sime Darby Property Bhd. 07) SP Setia. 08) Sunway. 09) UEM Sunrise 10) UOA Group

MORATORIUM – JANGAN BUAT BUAT LUPA

MORATORIUM – Kita semua tahu, COVID-19 yang melanda negara sejak awal Mac 2020 yang lalu telah memburukkan lagi keadaan pasaran hartanah semasa. Sebelum itu, industri hartanah kelihatan beransur pulih selepas Kempen Pemilikan Hartanah (HOC) yang telah berjaya menjual lebih daripada 28,000 unit kediaman. Kerana kurangnya suntikan stimulus dan pakej ransangan dari Kerajaan terhadap industri hartanahContinue reading “MORATORIUM – JANGAN BUAT BUAT LUPA”

FREEHOLD – PEGANGAN BEBAS.

Freehold: Outright ownership of the property and land on which it stands. A freehold estate in land (as opposed to a leasehold) is where the owner of the land has no time limit to his period of ownership… #rahimhartanah

4 LANGKAH MUDAH ‘MYFINANCING’

EMPAT Langkah Mudah ‘MyFinancing’ Mobile App Daftar di Portal Permohonan Pembiayaan LPPSA: https://lms.lppsa.gov.my/JACCESS/portal/ Muat Turun Aplikasi Mudah Alih ‘MyFinancing’Google Play: https://play.google.com/store/apps/details?id=my.financing.loan.lppsaiOS App Store – https://apps.apple.com/my/app/lppsa-myfinancing/id1499313637 Daftar Pengguna di ‘MyFinancing’ Log Masuk menggunakan kata laluan yang didaftarkan MyFinancing MobileApp LPPSA

  • Knowledge

KNOWLEDGE

BUAT BELANJAWAN SENDIRI

DEMI ANAK, SAYA SANGGUP KETEPIKAN KEHENDAK SAYA Assalamualaikum Tuan. Saya tergerak nak share belanjawan keluarga saya bulan ni. Sekadar nak berkongsi ekonomi keluarga saya dan betapa strugglenya kehidupan sekarang..Itu DM Puan R kepada saya. Saya go through belanjawan keluarga Puan R..YA! Memang struggle! Kenapa saya katakan begitu?.Ini latar belakang keluarga Puan R: Punca pendapatan: SuamiContinue reading “BUAT BELANJAWAN SENDIRI”

MOTIVATION : SOMETHING TO LEARN

FOUR STORIES TO START: Nokia rejected Android. Yahoo rejected Google. Kodak turned down digital cameras. Blockbuster reject Netflix. LESSONS: Take risks. Accept the change. If you refuse to change over time, it will become obsolete. TWO MORE STORIES: Facebook takes over WhatsApp and Instagram. Grab takes over Uber in Southeast Asia. LESSONS: Become so powerfulContinue reading “MOTIVATION : SOMETHING TO LEARN”

PENAWAR – CURE

Kena simpan ilmu ni baik2…👍🏿👍🏿 Orangnya pun dah takda lagi… (AlMarhum Tuan Guru Dato Dr Haron Din) 1) – Apabila dipatuk ular, penawar ada pada ular itu.-Ambil sisik terakhir (hujung ekor ) ular tersebut.-Ambil & makan. InsyaAllah ia akan jadi penawar bagi bisa ular itu. 2) – Disengat ikan sembilang atau ikan keli, penawar adaContinue reading “PENAWAR – CURE”

McLaren 570S – Kuala Lumpur, Malaysia

McLaren 570S – WikipediaThe McLaren 570S is a sports car designed and manufactured by British car manufacturer McLaren Automotive. It was unveiled at the 2015 … Engine: 3.8 L twin-turbocharged M838T E V8 Production: 2015–presentTransmission: 7-speed Graziano SSG dual-clutch Width: 75.4 in (1,915 mm)

BMW G310RR

Full-Faired BMW G310 RR: All the Details So Far. G310RR Launch. Here is the G310 RR concept. It will be interesting to see how BMW goes ahead with such a product and how do they create differentiation with Apache RR 310. Since this is a concept at the moment we expect a lot of itContinue reading “BMW G310RR”

HERO9 Black 5K GoPro

Video 20MP Streaming Camera … – GoProgopro 5k camera from gopro.comMore resolution. Shoot stunning 5K video that maintains serious detail even when zooming in and capturing 14.7MP frame grabs. Find out in Lazada

Awesome Camera Insta360

ONE R Twin Edition transforms on the fly from a 360 cam to a 4K 60fps wide-angle shooter. You’ll always have the right tool to capture the action. DUAL-LENS 360. 4K WIDE ANGLE. Super 5.7K. Insta 360 One R Find Out in Lazada

HAK KEPADA ANGGOTA POLIS UNTUK MEMERIKSA KAD PENGENALAN & LESEN MEMANDU

Mohon org ramai supaya memberi kerjasama kpd mana2 peg polis utk memeriksa KAD PENGENALAN / LESEN MEMANDU kerana polis berhak memeriksa identiti anda spt yg di peruntukan di bw ok undang² yg sedia ada. ➡kad pengenalan📌Seksyen 7(1) Akta Pendaftaran Negara 1959-mana2 peg polis semasa menjalankan tugas diberi kuasa secara bertulis boleh memeriksa kad pengenalan mana2Continue reading “HAK KEPADA ANGGOTA POLIS UNTUK MEMERIKSA KAD PENGENALAN & LESEN MEMANDU”

COVID19 by WHO

Technical guidance 21 August 2020Advice on the use of masks for children in the community in the context of COVID-19DownloadRead More5 June 2020Advice on the use of masks in the context of COVID-19DownloadRead More6 April 2020Rational use of personal protective equipment for coronavirus disease (COVID-19) and considerations during…DownloadRead More https://www.who.int/

SEJARAH KAMPONG BHARU, KUALA LUMPUR

Fakta tentang Kampong Bharu, Kuala Lumpur! 1- Ejaan yang sebenar kampung melayu yang terkenal berada ditengah-tengah pusat bandar Kuala Lumpur ini adalah Kampong Bharu. 2- Pada asalnya Kampong Bharu ini terdiri dari 7 buah kampung dan kemudian ditambah kepada tiga(3) buah lagi kampung dengan pelbagai tradisi suku yang berbeza iaitu:- 2.01. Kampung Periuk – PelbagaiContinue reading “SEJARAH KAMPONG BHARU, KUALA LUMPUR”

UITM BUKA BIDAAN NOMBOR PLATE KHAS

SHAH ALAM: Buat julung kalinya, Universiti Teknologi MARA (UiTM) membuka bidaan penjualan nombor pendaftaran kenderaan khas ‘UITM’ kepada orang awam bermula hujung Mac depan. Naib Canselornya, Prof Emeritus …. Datuk Dr Mohd Azraai Kassim, berkata penjualan nombor pendaftaran khas kenderaan itu adalah inisiatif universiti untuk menjana pendapatan alternatif bagi disalurkan kepada Tabung Endowmen Bank Islam-UiTM.Continue reading “UITM BUKA BIDAAN NOMBOR PLATE KHAS”

Artikel Pengetahuan Takaful : by Cik Asma Dani.

TERMA-TERMA DALAM TAKAFUL Meh sini nak cerita sikit term-term dalam takaful ini. Mana yang rajin tu jemput-jemput baca na… 1. Takaful ni adalah produk perlindungan yang mana ia perlu dirancang bersama-sama “saving” dan “investment” anda 2. Fungsi utama takaful adalah untuk melindungi tiga perkara:a. Perlindungan pendapatanb. Pengekalan asetc. Penyelesaian hutang 3. Hibah tu apa? HibahContinue reading “Artikel Pengetahuan Takaful : by Cik Asma Dani.”

PUSAT HEMODIALISIS – YASA

PUSAT HEMODIALISIS YAYASAN AL-SULTAN ABDULLAH (YASA) SETIAWANGSA Pada sesiapa yg Ada kenalan atau sedara Mara yg perlukn bantuan dialisis free. Keutamaan diberikan pada yg tiada socso, zakat Dan sebagainya. Ni tempat Agong baru launch di Setiawangsa. Org melayu baru Ada 10 org.😥😥 War2kan kpd yg kurang berkemampuan👍🏻 🧕🧕🧕 Semoga bermanfaat untuk semua. – rahimhartanah –Continue reading “PUSAT HEMODIALISIS – YASA”

LITAR BATU 3 SHAHALAM

RARE : LITAR BATU3 , SHAH ALAM .Ramai Di antara kita, yang kenal LITAR SEPANG kan.Sebelum, kemahsyuran LITAR SEPANG Dan Juga KLIA SEPANG. Ada dua ‘jenama’ Popular, suatu masa dulu. Yang PERTAMA : SUBANG AIRPORTYang KEDUA : LITAR BATU 3, SHAH ALAM. Untuk generasi 2020 mesti ramai yang tak tahu kan. Walaubagaimanapun you all, pernahContinue reading “LITAR BATU 3 SHAHALAM”

KEPERLUAN DOKUMENTASI

Dokumen Yang Diperlukan Bagi Proses Pinjaman Bank:- BEKERJA TETAP : Salinan Kad Pengenalan Booking form Paylip 3 bulan terkini (6 bulan jika ada OT) Bank statement 3 bulan terkini (6 bulan jika ada OT) EPF/Kwsp terkini Surat Pengesahan Majikan EA Form (2 tahun EA jika ada bonus) Dokumen Tambahan (jika ada) : -Tenancy Agreement (disertakanContinue reading “KEPERLUAN DOKUMENTASI”

  • Tips

TIPS

TIPS HARTANAH RedhuanAzmi.

Flow Beli Rumah Subsale 📑 Buat kira-kira hartanah untuk semak KELAYAKAN, KEMAMPUAN dan SELAMAT beli rumah 🧱 Kaji rumah yang nak dibeli 📝 Sign borang pembelian 💰 Booking rumah 3% 📮 Apply pembiayaan 📝 Sign letter of offer 🔏 Dapatkan khidmat peguam 💰 Jelaskan baki bayaran deposit 7% kepada peguam yang dilantik 📑 Tandatangan SNP@SPAContinue reading “TIPS HARTANAH RedhuanAzmi.”

TIPS HARTANAH RedhuanAzmi

END FINANCING Apa itu EF (Pembiayaan Akhir) Apabila anda ingin membeli projek hartanah baru, biasanya persoalan tentang EF ini tiba-tiba akan popup dalam perbincangan anda dengan ejen hartanah. Jadi apakah EF dan apa maksudnya? Apa maksud EF? Singkatannya bermaksud Pembiayaan Akhir, atau dengan makna lain bank yang memberikan pembiayaan kepada peminjam untuk satu² projek secaraContinue reading “TIPS HARTANAH RedhuanAzmi”

10 TIPS BELI RUMAH PERTAMA

Beli unit bawah nilai pasaran : unit lelong unit pasaran sekunder (subsale) Beli unit kos masuk (entry cost) minima : unit dalam pembinaan berdiskaun >10% unit pasaran sekunder (subsale) boleh runding pembiayaan bank / kerajaan 100% Beli unit yang harganya lebih rendah daripada kemampuan sebenar (sebagai buffer) kemampuan 300K, belilah 200K-250K kemampuan 150K, belilah 80K-120KContinue reading “10 TIPS BELI RUMAH PERTAMA”

Mudahnya kena tipu RM357,000 | Harian Metro

Mudahnya kena tipu RM357,000 MyMetroMutakhir Mohamed Farid Nohfarid_noh@bh.com.my SEORANG pemilik syarikat pertanian berputih mata apabila kerugian RM357,000 ditipu pemilik tanah palsu di Ayer Hitam, Batu Pahat. Mangsa berusia 50-an dikatakan mencari tanah pertanian untuk dipajak dan diusahakan dengan tanaman tebu. Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Komersial Johor, Asisten Komisioner Mohd Salleh Abdullah berkata, mangsa kemudian berkenalanContinue reading “Mudahnya kena tipu RM357,000 | Harian Metro”

%d bloggers like this: