BUAT BELANJAWAN SENDIRI

DEMI ANAK, SAYA SANGGUP KETEPIKAN KEHENDAK SAYA

Assalamualaikum Tuan. Saya tergerak nak share belanjawan keluarga saya bulan ni. Sekadar nak berkongsi ekonomi keluarga saya dan betapa strugglenya kehidupan sekarang.
.
Itu DM Puan R kepada saya. Saya go through belanjawan keluarga Puan R.
.
YA! Memang struggle! Kenapa saya katakan begitu?
.
Ini latar belakang keluarga Puan R:

Punca pendapatan: Suami sahaja bekerja. Puan R suri rumah sepenuh masa.
.
Gaji Suami: RM 8,000
Gaji Bersih Suami: RM 6,000 (approx. sahaja. Jumlah tak tentu, bergantung kepada OT untuk pendapatan tambahan)
.
Jumlah Anggota Keluarga: 6 orang
Jumlah Anak: 4 orang (3 bersekolah, 1 anak masih berumur 4 tahun)
.
Lokasi tempat tinggal: Lembah Klang
Jenis Rumah: Apartment (Dibeli 18 tahun yang lalu)
.
Kereta: Proton Exora (Disebabkan keluarga ramai)
.
Ini Pecahan Belanjawan Bulanan Puan R sekeluarga:
.
UNTUK ANAK & BELANJA ASAS KELUARGA
.
Kereta: RM850
Rumah: RM600
Barang Dapur Kering: RM450
Barang Dapur Basah (termasuk pampers anak dan susu): RM900
SSPN ANAK: RM200
Van Sekolah ANAK: RM100
Yuran Ngaji ANAK: RM60
Yuran Tusyen ANAK: RM200
Belanja sekolah ANAK: RM624

Total: RM3,984
.
UTILITI
.
Coway: RM130
Elektrik: RM80
Air (bayar untuk meter pukal): RM40
Astro: RM90
Petrol: RM200
Unifi: RM150

Total: RM690
.
BELANJA UNTUK MASA HADAPAN
.
Duit kutu (simpanan paksa untuk bayar road tax and insuran Exora): RM200
Hibah: RM200

Total: RM400
.
BAKTI PADA IBU BAPA
.
Ibu Bapa (Both keluarga sendiri dan mertua): RM400
.
HUTANG LUAR JANGKA
.
Pinjam sebab bulan lepas defisit: RM300
.
LEBIHAN: RM226
.
Kesimpulannya, dari pendapatan bersih RM6,000 keluarga Puan R:

66.4% digunakan untuk Anak dan Keluarga
11.5% digunakan untuk Utiliti
6.7% digunakan untuk Masa Hadapan
6.7% digunakan untuk Ibu Bapa
5% digunakan untuk Hutang Luar Jangka
Lebihan??? Hanya 3.7%.
Total: 100%
.
Maka saya bertanya kepada Puan R.
.
Saya: Herm. Nampak nya belanjawan Puan lebih kepada ANAK dan BARANG ASAS keluarga ni Puan. Memang struggle. Lebihan pun tak nampak macam lebihan. Macam mana dengan Tol, Parking, Bill Handphone?
.
Puan R: Tu lah Tuan..Nak tak nak. Suami kena buat OT. Kalau ada OT ada lah lebihan sedikit. Kalau tak ada? Jawabnya kena meminjam lah macam bulan lepas😢
.
Sambung Puan R lagi..

Ni cerita nak survive je Tuan. Macam mana dengan kehendak saya dan suami? Memang kami kena lupakan… DEMI ANAK, SAYA SANGGUP KETEPIKAN KEHENDAK SAYA

MasyaAllah..Begitulah hakikat kehidupan sekarang..Zaman kita Zaman Struggle..

Fikir2kanlah…
Assalam
Ir. Abdul Rahman Bahasa
27 February 2020

Demi Anak

#Zaman Kita Zaman Struggle #Lupakan Kehendak Demi Anak #The Struggle Is Real

PKPB – Pasca COVID 19

PKPB akan dilaksanakan di seluruh Selangor, Kuala Lumpur & Putrajaya berkuatkuasa 14 Oktober 2020 jam 12:01 tengah malam.

Perkara itu dimaklumkan oleh DS Ismail Sabri dalam sidang media sebentar tadi.

Aktiviti-aktiviti yang dilarang adalah seperti berikut:
• Pergerakan keluar masuk/merentas daerah adalah tidak
dibenarkan. Bagaimanapun bagi pekerja yang perlu merentas
daerah, mereka perlu menunjukkan pas kerja atau surat
kebenaran daripada majikan.
• Hanya 2 orang sahaja dari sebuah rumah dibenarkan keluar untuk
membeli barangan keperluan.
• Semua sekolah, institusi pengajian tinggi, institut latihan
kemahiran, tadika, taska, pusat tahfiz, taman-taman awam dan
pusat rekreasi adalah ditutup.

Masjid dan surau serta rumah ibadat bukan Islam adalah
DITUTUP.
• Semua aktiviti sukan, rekreasi, sosial dan budaya termasuk majlis
perkahwinan dan pertunangan adalah TIDAK DIBENARKAN.
• Pusat-pusat hiburan dan kelab malam juga TIDAK DIBENARKAN.
Walaubagaimanapun, semua kegiatan ekonomi, industri dan
perkilangan di Selangor, WP Kuala Lumpur dan Putrajaya masih
dibenarkan beroperasi seperti biasa.
Senarai SOP lanjut dan lebih terperinci akan diumumkan oleh MKN dalam masa terdekat.

  • InformasiHartanah

HOSTEL UNTUK PENJAGA PESAKIT DI ICU

KHAIRUL ABDULLAH
Presiden.
Ukhwah For Ummah
We love, We care.

Siang tadi di hospital Ampang.

Siapa pernah jadi penjaga pesakit di ICU?

Ada pernah jaga arwah isteri, emak ada jaga adik . Jadi saya tengok sendiri keadaan penjaga yang tidak boleh masuk ke ICU selepas waktu lawatan.

Kalau kat wad biasa boleh duduk di sebelah katil pesakit. Kalau di ICU memang tak boleh masuk. Jadi di mana semua waris atau penjaga ni tinggal?

Saya dulu ikut dan jer, kat atas kerusi, kat dalam surau, kat mana sahaja asalkan ada berdekatan wad. Senang kalau nurse atau doktor call boleh terus bergegas pergi.

Orang lelaki senang sahaja, boleh berbaring dan lelap di mana-mana sahaja. Namun orang perempuan tak boleh begitu, ada adab dan aurat yang perlu dijaga, jadi kena tidur di tempat yang sesuai.

Saya baru tahu rupanya ada hostel percuma yang pihak hospital sediakan untuk penjaga yang tiada tempat bermalam ni. Tidaklah seperti hotel, tidaklah seselesa di rumah namun ada katil, ada kemudahan asas untuk berbaring dan melelapkan mata.

Kemudahan ini diluar skop kendalian pihak hospital yang mana tumpuan mereka adalah pada kemudahan rawatan. Jadi, pihak zakat biasanya akan membantu menyediakan katil, tilam dan sebagainya.

Nak menguruskan hostel percuma ni pun memerlukan dana juga yang mana tidak dipunyai oleh pihak hospital. Jadi banyak hostel sebegini yang keadaanya cukup sekadar ada sahaja.

Namun, bagi waris atau penjaga pesakit, ini adalah nikmat. Dapat mandi, solat dan berbaring menghilangkan penat dan kerisauan adalah nikmat tak terhingga.

Selepas melihat sendiri kemudahan hostel ini di beberapa buah hospital, kami team U4U mengambil inisiatif untuk menaiktaraf kemudahan ini.

Kami ingin memberi kemudahan yang lebih baik dan selesa kepada waris yang kebanyakan hatinya gundah gulana, tidak tidur nyenyaknya, tidak selesa keadaannya agar dapat mengurangkan sikit beban kesukaran mereka.

Tadi di Hospital Ampang, kami telah menaiktaraf kemudahan-kemudahan uzur di hostel lelaki dan wanita yang dikenali sebagai Balai Pelawat ini.

Sekali lagi, hostel ini percuma okeh.

Kami pasang tinted di cermin tingkap agar tidak telalu panas, kami beli dan tambah kipas, kami beli cadar dan bantal yang baru, kami sediakan toiletries set untuk semua.

Kami juga sediakan hot and cold water dispenser, yang mana inilah kemudahan yang paling penting di asrama ini. Harapan kami adalah agar mereka yang singgah bermalam di asrama ini dapat menikmati keselesaan yang secukupnya.

Insha-Allah mudah-mudahan dapat membantu mereka.

Kami sedang dalam proses untuk melaksanakan projek ini di semua hospital kerajaan seluruh Malaysia sedikit demi sedikit.

Jadi, kami dengan rendah diri ingin memohon kalian agar dapat bersama dengan kami bagi melaksanakan projek ini. Kita sama-sama memberi kemudahan kepada mereka yang memerlukan.

Bagi yang ingin turut serta memberi jariah, sumbangan boleh dibuat kepada:

Akaun: Ukhwah For Ummah (U4U)
Bank: CIMB – 8603537251
Ref: Hostel Hospital

Semoga Allah memilih kalian untuk sama-sama bersedekah dalam melaksanakan projek ini. Boleh juga menyumbang bagi pihak ahli keluarga atau yang telah tiada dengan niat pahala sedekah.

Semoga dikurniakan ganjaran syurga buat kita semua.

Aamiin.

P/S. Kongsikan posting ini pun insya-Allah akan dikira sebagai sedekah amal jariah kita.

Ukhwah For Ummah

U4U

hostel hospital

saham Akhirat

KONDO AT BANGI RM338K

Kondo Murah di area Bangi ⁉️

✅ 💯% Full Loan
🚗 5 minutes ke Bandar Baru Bangi
🚗5 minutes ke KTM UKM
🚗10 minutes ke UKM
🚗 10 minutes ke GMI
🚗 15 minutes ke MRT

Facilities ‼️

✅Playground
✅BBQ Terrace
✅Function Room
✅Alfresco
✅Gymnasium
✅Swimming Pool
✅Wading Pool
✅Changing Room
✅Landscape Terrace

Packages ‼

✖️ ZERO Downpayment
🆓 SPA Legal Fees and disbursement fee
🆓 Loan Agreement Fees and disbursement fees
🆓Stamp Duty on Loan Agreement
UNDER HOC Program
🆓Stamp Duty on MOT (Legal fee for MOT application to be paid by buyer)
UNDER HOC Program
🆓one year maintenance fee & sinking fund

Berminat❓❓ ,please click link below 👇👇

http://www.wasap.my/601111990073/condobangi

BROTHERHOOD

Wasiat untuk kita semua

. TERUSLAH
BERSAHABAT
SAMPAI ALLAH
BERKATA
WAKTUNYA
PULANG

Ketika ada kesempatan…..,
Pergilah bersama teman-teman.
Berkumpul- kumpul, bukan sekadar makan, minum dan bersenang, tetapi ingat, waktu hidup kita semakin singkat. Maka dari itu, bangunkanlah PERSAUDARAAN.

Mungkin lain waktu kita tidak akan bertemu lagi.

Mungkin lain waktu kita sudah semakin susah untuk berjalan.

Umur itu seperti ais batu, dipakai atau tidak, akan tetap mencair dan berakhir.

Begitu juga dengan umur kita.
Digunakan atau tidak digunakan, umur kita akan tetap berkurang, dan akhirnya kembali ke hadirat ILAHI.

Kita akan menjadi tua, sakit, dan meninggal..

Jalani hidup ini dengan ceria, sabar dan santai.

Jangan suka mau menang sendiri, sementara orang lain selalu salah.

Jangan buang sahabat cuma karena tak sepakat.

Satu keburukan teman, bukan berarti hilang sembilan kebaikannya.

Perbanyaklah waktu untuk berkumpul dengan teman- teman dan saudara-saudara kita.

Siapa tahu mereka nanti akan menjadi penolong kita di akhirat kelak.
Buanglah jauh jauh sifat egois dan iri hati.

Terimalah kekurangan dan kelebihan dari sahabat.

Bertemanlah dengan apa adanya, bukan karena ada apanya.

Nikmati semua waktu, senda dan tawa. Hargai semua perbedaan.
Percayakan kemampuan teman kita.

Jaga perasaannya, tutupi aibnya.
Bantu ketika dia jatuh, sediakan bahu ketika dia menangis.

Tepuk tangan dan gembira ketika dia sukses.
Sebut namanya dalam doa kita.

Bertemanlah dengan hati yang baik dan tulus.
Ketika hatimu baik dan tulus, percayalah, Allah juga akan selalu bersamamu.

Teruslah bersahabat sampai Allah berkata waktunya pulang.

🤝 SALAM PERSAHABATAN 🤝

CARA STRUKTUR HUTANG DENGAN BANK

A. Pinjaman Peribadi 25k (baki pinjaman RM8100 dgn tunggakan 7 bulan setelah diberhentikan kerja, company tutup)

B. Akaun simpanan “Bank A” di bekukan(Court Garnishee Order) apabila mahu membuat bayaran melalui interbank giro drpd “Bank A” ke “Bank B” ( Pengajaran – Bayar pakai deposit machine di bank pemiutang untuk elak dikesan dimana duit kita disimpan)

Nota : Usaha dibawah boleh dilakukan sekiranya peminjam berniat atau berkemampuan untuk menyelesaikan baki pinjaman

  1. Buat surat rasmi bersama cadangan penyelesaian pinjaman
  2. Pergi ke cawangan bank peminjam berdekatan dan minta untuk bercakap dengan pegawai bank(bahagian debt collector) yang uruskan kes anda
  3. Berbincang, sekiranya diterima Alhamdulillah dan sekiranya di tolak, bawa surat cadangan anda ke Bank Negara ( Block D, BNM telelink)
  4. DI Bank Negara pula, print CCRIS report dahulu sebelum berjumpa pegawai BNM. Ambil angka giliran.
  5. Cerita semua masalah kewangan anda secara jujur kepada pegawai BNM dan juga usaha2 yang telah anda lakukan untuk berbincang dengan pihak bank.
  6. Anda mungkin akan diminta oleh BNM untuk hantar semula surat rasmi cadangan penyelesaian pinjaman melalui saluran BNM.
  7. ATAU anda mungkin juga diminta oleh BNM untuk ke AKPK untuk nasihat/atur semula bayaran pinjaman2 anda (atas budi bicara anda dan BNM)
  8. Setelah surat cadangan dihantar kepada bank melaui BNM, satu pegawai khas BNM akan uruskan kes anda.Hubungi talian BNMTeLELINK(1-300-88-5465) untuk disambungkan kepada pegawai BNM yg uruskan kes anda. (Cadangan : Guna email bukan surat menyurat biasa kerana cara ini lebih pantas & sentiasa CC BNM(bnmtelelink@bnm.gov.my) dalam komunikasi anda kepada bank)
  9. Sekiranya rayuan anda ditolak, hubungi pegawai BNM minta nasihat seterusnya. Dalam kes saya, setelah kali kedua ditolak pegawai BNM tersebut telah meminta bank buat pertimbangan semula. Kali ke-3 rayuan saya diterima dgn bantuan BNM. ( Nota : Rayu seberapa byk kali yg boleh melalui BNM)
  10. Berkenaan Garnishee Order, ianya hanya kuat untuk di lawan sekiranya akaun gaji. Sekiranya tidak, boleh juga buat rayuan untuk pelepasan separuh atau sebahagian kecil dari jumlah yang dibekukan tapi ianya makan masa 1-2 bulan bukan segera, kerana bukan mudah untuk bank dapatkan Garnishee Order dari Makamah untuk bekukan akaun peminjam. Kos2 guaman perlu dijelaskan oleh peminjam(Masukkan juga dlm proposal anda kepada bank untuk diserapkan ke dalam baki pinjaman).
  11. Sekiranya akaun yang dibekukan bukan akaun Gaji, jangan dedahkan akaun Gaji anda pada pihak bank walaupn diminta oleh pihak bank. Hanya serahkan salinan penyata Gaji/Salary Slip yang baru pada pihak bank sebagai bukti pendapatan.
  12. Hubungi bank2 lain dimana anda ada buat pinjaman(sekira ada), beritahu masalah kewangan anda dan buat surat rasmi untuk cadangan anda bagi menyelesaikan baki tertunggak. Dalam erti kata lain, biar lah kita kejar bank dari bank kejar kita.

Contoh : bayaran bulanan sebelum masalah kewangan adalah sebanyak RM600, dan sekarang hanya mampu RM350 atau kurang. Buat surat rasmi kepada bank,sekiranya ditolak oleh bank, anda hubungi BNMTelelink. Ulang proses2 diatas. InshaAllah ada jalan penyelesaian. BNM akan lihat anda ada usaha nak selelsaikan tapi bank yang menolak.

Sekian, harap maklumat atau pengalaman saya dapat dimanfaatkan bersama.

Dapatkan nasihat dari pihak kami segera

Anda boleh direct wasap
http://Prohutang.wasap.my
http://Prohutang.wasap.my
http://Prohutang.wasap.my

Muhammad Laurel : 0132899899
Pegawai Khidmat Pelanggan Mahkamah

MOTIVATION : SOMETHING TO LEARN

My Favourite Phone Ever

FOUR STORIES TO START:

  1. Nokia rejected Android.
  2. Yahoo rejected Google.
  3. Kodak turned down digital cameras.
  4. Blockbuster reject Netflix.

LESSONS:

  1. Take risks.
  2. Accept the change.
  3. If you refuse to change over time, it will become obsolete.

TWO MORE STORIES:

  1. Facebook takes over WhatsApp and Instagram.
  2. Grab takes over Uber in Southeast Asia.

LESSONS:

  1. Become so powerful that your competitors become your allies.
  2. Reach top position and work smart with competition.
  3. Keep innovating.

TWO MORE STORIES:

  1. Colonel Sanders founded KFC at age 65..
  2. Jack Ma, who couldn’t get a job at KFC,
    He founded Alibaba and retired at age 55

LESSONS:

  1. Age is just a number.
  2. Only those who keep trying will succeed.

FOR THE LAST BUT NO LAST IMPORTANT:
Lamborghini was founded as a result of the revenge of a tractor owner who was insulted by Enzo Ferrari, the founder of Ferrari.

LESSONS:
Never underestimate anyone, ever!
Just keep working hard.
Invest your time wisely.
Don’t be afraid to fail.
Let’s go!

Tiktok – Teres Dua Tingkat Kajang.

FULLY RENOVATED AND EXTENDED DOUBLE STOREY TERRACE
at TAMAN HARMONI, KAJANG.

Asking Price RM550,000 [NEGO]

[near to Bandar Teknology Kajang]

[Property Details]
– Double Storey Terrace [Intermediate Unit]
– second unit to End Lot
– Size : 22 x 75
– Freehold [bumi Lot]
– 4 Bedrooms, 3 Bathrooms
– Parking space for 2 Cars
– 5 unit Airconds
– 2 Design Kitchen Cabinet for Wet and Dry Kitchen Area
– Car porch with Fully Tile
– Auto Gate
– Good condition, Well Maintained by owner,
– Renovated, Living Hall and Kitchen

[Property Nearby]
– Mydin Wholesale Hypermarket
– Billion Shopping Centre
– Restaurant, 24 hours Laundry and Shop Lot
– Primary and Secondary School
– Surau and Tadika
– Klinik Kesihatan Kajang and Hospital Kajang
– Near to Kajang 2
– Future Development Area
– New AEON Mall (2025)
– 10 minutes to Bangi and Kajang Town
– 20 minutes to Putrajaya and IOI City Mall
– 10 minutes to MRT and Komuter Station

[Property Accessibility]
– Direct ACCESS to Bangi from Kajang Tropicana exit
– SILK, LEKAS, SKVE and PLUS Highway

Asking Price RM550,000 [NEGO SAMPAI JADI]

KISAH BENAR : LELONG HARTANAH

Kisah Benar – SAKIT KANSER PUNCA SHOPLOT TEMPAT BERNIAGA RESTORAN KENA LELONG

Saya, Tuan Mohd Laurel Mercado ingin berkongsi tragedi sedih tentang kisah tuan kedai yg di Lelong bulan lalu dengan penuh muslihat oleh pihak Bank & Lawyer

pada awal bulan August, saya mendapat wasap dari seorang ejen hartanah dan menceritakan isu ini pada saya, selepas dapat info & contact tuan kedai, saya pun Call

Rupanya, tuan kedai seorang ibu berumur 52tahun, Kena Sakit Kritikal, Cancer Tyroid 4tahun lalu, selepas 1tahun beli kedai.

Pernah juga Suaminya call saya, selepas perbincangan, saya memberi beberapa tips utk selesaikan masalah ni dgn Bank

Keputusan mereka utk menjual, isu tunggakan si pembeli setuju selesaikan, pastu pembeli juga sudah Lulus Loan, Alhamdulilah la kan

Malangnya, Lawyer Bank telah mengugut pembeli supaya bayar Cash Rm1.2juta, tak boleh guna Loan, si pembeli pun takut la

Banyak isu bila Rumah di Lelong, lebihan selepas tolak semua caj, saman & lain, tiada baki yg dapat atau hanya Rm5k-10k jer, ini tidak adil untuk si peminjam

Lama juga senyap, fikiran saya mungkin tuan kedai da selesai jual atau ada pembeli lain

Tiba, 5hari lagi nak Lelong, saya dapat Call dari suaminya, “Kedai nak Lelong Tuan”. tapi kata Lawyer 28/9 tak jadi, ditukar ke 8/10….

Saya tak percaya tentang perubahan tarikh Lelongan melainkan ada Notis Lelong yg baru, kata saya

“korang kena cepat datang KL jumpa saya esok”, bincang punya bincang, esok datang la Suami isteri & 2 Anak gadis

Mereka bawa la dokumen setebal 5cm, penat membaca tau, da jadi tanggungjawab kena teruskan juga

setelah berbincang tentang Sop, cara, Muslihat, pengalaman & lain, mereka pun bersetuju utk guna khidmat kami

Buka Fail, kerja jalan selama 2 hari, berbalas surat dengan pihak Lawyer, tapi Lawyer bertegas untuk Lelong

Mula2 kami nak ambil tindakan tegas pada Lawyer Bank diatas Muslihat dorang tu, tiba-tiba…

Saya teringat pesan owner, mereka tak kisah nak jual atau Lelong, yg penting dapat jumlah lebihan dari penjualan, lagi pun kalo kedai tu selamat, sape yang sanggup bayar bulan2, memang nak dilepaskan, cukup utk mereka

Tugas saya berbincang dengan pihak Bank tentang Hak peminjam, anggaran lebihan boleh dapat seperti yang dikehendaki atau tidak, pihak Bank telah memberi jaminan akan dapat & sesuai permintaan mereka, Lelongan diteruskan

Pihak Bank agak terkejut ada Campurtangan dari Pihak Mahkamah, sebelum ni bukan main lagi Call tuan kedai cakap kasar2, siap men Ugut lagi

Lelongan tetap diteruskan, dan masa Lelongan tersebut ada pembeli dgn harga Rm1.2juta

Misi kami Selesai, cuma kena Followup jer


“Masalah ke-2”

Tiba-tiba, Selepas 3hari kemudian

saya mendapat panggilan dari Suami tuan kedai, tentang barang dalam kedai “Hilang & Kunci Mangga tukar !”

Haaa Suda, Masalah besar ni… ni da kira jenayah, kes pecah masuk !

(pengalaman saya) ni mesti si pembeli baru yg Menang Lelong pergi pecah masuk, padahal dia belum ada Hak selagi pindahmilik belum selesai.

saya Nasihat pergi buat Report polis, bila nak buat Report, Polis plak keliru cara nak ambil Report, Nak taknak, sy kena buat surat untuk sokongan

Siasatan pun dijalankan, Semua kena siasat

Esok Hari, dapat info, suda jumpa sape yg pecah masuk tu, si Pembeli baru.

Pembeli baru ada beberapa kali Call kata nak masuk, siap halau lagi tuan kedai yg lama, padahal belum lagi ada Hak.

Setelah berbincang dengan Ketua saya, kami telah bersetuju utk panggil sekeluarga datang ke Mahkamah utk dapatkan Nasihat.

Kami akan pastikan Pihak Polis utk ambil tindakan kepada si Pembeli baru tersebut


Pesanan Saya : sila pastikan anda mempunyai Takaful & Semak Letter Offer Bank

Dapatkan nasihat dari pihak kami segera

Anda boleh direct wasap
http://Prohutang.wasap.my
http://Prohutang.wasap.my
http://Prohutang.wasap.my

Muhammad Laurel : 0132899899
Pegawai Khidmat Pelanggan Mahkamah

COVID19 UPDATES 1 OCTOBER 2020 MALAYSIA

PECAHAN KES BAHARU (260)

SABAH-118
74 kluster Laut
10 kluster Benteng LD
10 kluster Bangau-Bangau (1BWN)
11 saringan bergejala
6 saringan komuniti
1 kluster Bakau
1 BWN kluster Joo Hwa
1 kluster Sakong
1 saringan rujukan ke hospital
1 saringan pra pembedahan
1 saringan kontak rapat
1 BWN saringan masuk kerja

KEDAH-98
88 kluster Tembok (53 BWN)
5 saringan kontak rapat
3 kluster Bah Ketil
1 saringan pulang dari kawasan berisiko tinggi
1 saringan bergejala

KL-13
12 saringan pulang dari kawasan berisiko tinggi
1 saringan kontak rapat

SELANGOR-13
9 saringan pulang dari kawasan berisiko tinggi
3 kluster Jalan Meru
1 saringan bergejala

JOHOR-5
4 kluster Bakawali
1 saringan pulang dari kawasan berisiko tinggi

Putrajaya-5
4 kluster Selasih

Terengganu-2
2 saringan pulang dari kawasan berisiko tinggi

Perlis-2
2 saringan pulang dari kawasan berisiko tinggi

Melaka-1
1 saringan pulang dari kawasan berisiko tinggi

Pahang-1
1 saringan pulang dari kawasan berisiko tinggi

Pulau Pinang-1
1 saringan pulang dari kawasan berisiko tinggi

STAYHOME

STAYSAFE

FAKTA MENARIK

Menarik juge baca kenyataan nii😀😃😀😁😄

● Pada umur 20 tahun “di luar negeri” dan “kampung halaman “. Tiada beza (Tidak kira di mana pun anda boleh menyesuaikan diri)

● Pada umur 30 tahun, “siang” dan “malam ” tiada beza. (Tidak tidur satu malam pun tidak mengapa)

● Pada umur 40 tahun, “berpendidikan tinggi” dan “berpendidikan rendah” tiada beza. (Kadang2 yang berpendidikan rendah mungkin lebih mewah, atau kaya)

● Pada umur 50 tahun, “cantik” dan “hodoh” tiada beza. (Walau bagaimana cantik pun semuanya sudah luntur, kendur di makan usia.)

● Pada umur 60 tahun, “Pegawai tinggi” dan “pegawai rendah” tiada beza. (Sama sama sudah pencen, taraf dan status sama saja)

● Pada umur 70 tahun, “rumah besar” and “rumah kecil” tiada beza. (Gout, penyakit tua, tdk boleh jalan, banyak duduk dan baring saja)

● Pada umur 80 tahun, “banyak duit” and “tiada duit” sama saja. (Gigi sudah tiada, banyak makanan tidak boleh makan)

● Pada umur 90 tahun, “lelaki” dan “perempuan” tiada beza. Dua2 pun tiada tenaga.

● Pada umur 100 tahun, “tidur” dan “bangun” tiada beza. (Lepas bangun tidak tau apa mau buat)

Jangan memarahi atau berdendam dengan sesiapa, tempuhlah hidup ini dengan seadanya dan gembira. Suatu hari nanti kita semua sama saja 👌💪😁😁🌹🌹🌹

RUMAH TERES 1.5 TINGKAT GOPENG

Kadang2 tu.. terkezut jugak. Ramai jugak rupa2nya peminat 1.5 Tingkat ni.
Mungkin design nya kot, tak serabut macam design 2 Tingkat, agaknya la.
Tapi yang setingkat nya pun cantik jugak. Ruang entrance kat gate depan.. sama ajer luas nya.
Tak perlu kerabat tangga. Tapi, ketinggian tangga untuk 1.5 tingkat ni, tak der la tinggi sangat. Just nice, bak kata orang Gopeng.

Moh kita ninjau dalam rhomah ni .. macam mana ghoper nyer…

Bagitau ajer.. bukan suruh beli pun. Tengok video ajer pun.. bukan nya kena bayo…

Nak beli rumah kat Lembah Klang.. minggu depan up .. harga lebih kurang je. (Berbaloi).

  • InformasiHartanah

SYARIKAT PELANCONGAN BERDAFTAR.

Assalamualaikum dan selamat petang semua..

Jika pihak Tuan / Puan ada memerlukan perkhidmatan Bas / Van Persiaran, kami dari WSF Travel & Tours yang berpejabat di Taman Sri Gombak boleh membantu.

Kami adalah syarikat yang berdaftar dengan MOTAC (KPL:6152) dan MOF

Kami ada 3 units (Bas 44 seaters) dan 2 units (Van 16 seaters). Kami menerima tempahan untuk semua perjalanan dalam Malaysia.

Kami juga menyediakan package khas termasuk pengangkutan dan penginapan.

Untuk keterangan lanjut, boleh berhubung dengan saya. Wan Shairi

Wasap saya untuk maklumat.
http://www.wasap.my/60123303577

PENAWAR – CURE

Kena simpan ilmu ni baik2…👍🏿👍🏿

Orangnya pun dah takda lagi…

(AlMarhum Tuan Guru Dato Dr Haron Din)

1) – Apabila dipatuk ular, penawar ada pada ular itu.
-Ambil sisik terakhir (hujung ekor ) ular tersebut.
-Ambil & makan. InsyaAllah ia akan jadi penawar bagi bisa ular itu.

2) – Disengat ikan sembilang atau ikan keli, penawar ada pada otak ikan tersebut.

  • Ketuk kepala ikan, ambil kecik seperti gel
  • Ambil & sapu pada bahagian yang disengat

3) – Terkena duri kelapa sawit. Penawarnya ada pada buah kelapa sawit.

  • Ambil buah, diketuk/ dipecahkan dan diambil minyaknya
  • Jangan ambil menggunakan tangan, sapu menggunakan sabut kelapa sawit itu sekali
  • InsyaAllah hilang rasa sakit & cepat sembuh

4) Terkena sihir untuk menceraikan suami isteri
Surah Al – Baqarah, ayat 102

5 ) Resdung

  • Ambil 7 botol air kolah dari 7 buah masjid yg berlainan
  • Mestilah masjid yang aktif (masjid yang ada org dtg bersolat)
  • Setiap kolah masjid, 1 botol.
  • Ambil air, letak atas sejadah, buat solat hajat untuk sembuhkan penyakit resdung
  • Letak air pada tangan kanan, Baca surah Al- Anbya’ , ayat 83.
  • Sebelum masukkan air ke dalam hidung, baca selawat syifa’
  • Masukkan air ke dalam hidung & buang semula
  • Ulang sebanyak 7 kali
    Surah Al – Anbya’, ayat 83

6) Masalah sakit tumit / sakit2 sendi (rheumatism)

  • Gunakan minyak zaitun
  • Baca Al – Fatihah & Ayat kursi
  • Sapu minyak tersebut atau urut sambil membaca doa di bawah ini :
    Surah At- Taubah ayat 14
    &
    surah Al – Hashr ayat 21

7) Fibroid, atau masalah yang melibatkan wanita

  • Menggunakan madu asli
  • Baca Al- Fatihah & Ayat kursi
  • Baca Surah An – Nahl, ayt 69, jampi ayat tersebut pada madu
  • Makan 1 sudu sehari
    Surah An -Nahl, ayat 69

8) Angin pasang

  • Menggunakan madu
  • Amalkan ayat- ayat di bawah ini
    -Surah Al – Isra’, ayat 82
    Surah Al – Hashr, ayat 21
    Surah Ash – Shua’ra’ ayat 70

9) Penyakit darah tinggi, kencing manis, & masalah jantung
Bahan – bahan :

  • Ambil serai 3 batang ( titikkan supaya pecah)
  • Halba (yang selalu diletakkan dalam nasi dagang)
  • Buah kelapa (yang berhingus)
    Cara – cara :
  • Serai apabila sudah dititikkan, letak dalam buah kelapa,1 buah kelapa, 3 btg serai.
  • Ambil 7 halba, letak sekali dlm buah kelapa.
  • Ambil buah kelapa, letak atas api gas & pnaskan.
  • Jadikan serai sebagai sudu, ambil isi guna serai.
  • Minum air kelapa yang telah suam.
    *Satu bji kelapa, selang 2 hari.

10) Susah tidur malam
Surah Al – kahf, ayat 11

11) Angin dalam badan, sakit – sakit sendi
Surah – fussilat, ayat 44

12) Merawat histeria

  • Genggam tangan kanan, baca Bismillah, MasyaAllah..
  • Baca 3 kali, tiup dalam penumbuk, muncungkan mulut, tiup dengan tiupan yg halus, Tepuk atas tulang belikat pesakit yang terkena histeria.
    *Pagar diri dahulu sebelum mengubati orang lain
  • As saffat , ayat 7

[Almarhum Tuan Guru Dato Dr Haron Din]

%d bloggers like this: